Zielone cannelloni



4 porcje

Składniki:
40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
1 ząbek czosnku
150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
20 g oliwy z oliwek
400 g pomidorów z puszki, krojonych, bez skóry
2 gałązki tymianku, świeżego
1 liść laurowy, suszony
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
400 g wody
400 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
350 g różyczek brokułu

Masa śmietanowo-serowa
150 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki
200 g śmietany, 30% tłuszczu, 30% tłuszczu
250 g makaronu, suchego, cannelloni (ok. 20 szt.)

Sposób przygotowania:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 5s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.1.

Dodać pomidory, tymianek, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać 15 in/90°C/Counter-clockwise operation/obr. 1.

Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy, zmiksować 15s/obr.10. Zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim pora, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć różyczki brokułu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20min/Varoma/obr.2.

Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Do naczynia miksującego włożyć ugotowanego pora i różyczki brokułu, rozdrobnić 3s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.

Masa śmietanowo-serowa

Do naczynia miksującego włożyć ser gorgonzola, dodać śmietanę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać 4min/60°C/obr.1. Następnie wymieszać 20s/obr.4. Do ugotowanych warzyw wlać powstałej masy śmietanowo-serowej i dodać ½ rozdrobnionego parmezanu, wymieszać

Cannelloni po kolei napełniać farszem i układać jedno obok drugiego na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Zalać pozostałą masą śmietanowo-serową, wierzch makaronu posypać parmezanem. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą.


Piec 15 min (180°C), po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 min (180°C). Podawać na ciepło.

Komentarze