Zielone cannelloni
Składniki:
40 g sera parmezan,
pokrojonego na kawałki
1 ząbek czosnku
150 g cebuli,
pokrojonej w ćwiartki
20 g oliwy z oliwek
400 g pomidorów z
puszki, krojonych, bez skóry
2 gałązki tymianku,
świeżego
1 liść laurowy,
suszony
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
czarnego, mielonego
400 g wody
400 g pora,
pokrojonego w 2 cm plastry
350 g różyczek
brokułu
Masa
śmietanowo-serowa
150 g sera
gorgonzola, pokrojonego na kawałki
200 g śmietany, 30%
tłuszczu, 30% tłuszczu
250 g makaronu,
suchego, cannelloni (ok. 20 szt.)
Sposób przygotowania:
Do czystego i
suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 5s/obr.10. Przełożyć
do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia
miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić
bez założonej miarki 3min/120°C/obr.1.
Dodać pomidory,
tymianek, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać 15 in/90°C/
/obr. 1.

Z naczynia
miksującego ostrożnie wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy, zmiksować 15s/obr.10. Zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia żaroodpornego,
odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia
miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim pora, w dolnej części
przystawki Varoma ułożyć różyczki brokułu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować
na parze 20min/Varoma/obr.2.
Zdjąć przystawkę
Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie
miksujące.
Rozgrzać piekarnik
do temp. 180°C.
Do naczynia
miksującego włożyć ugotowanego pora i różyczki brokułu, rozdrobnić 3s/obr.4.
Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.
Masa
śmietanowo-serowa
Do naczynia
miksującego włożyć ser gorgonzola, dodać śmietanę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki
pieprzu, podgrzać 4min/60°C/obr.1. Następnie wymieszać 20s/obr.4. Do
ugotowanych warzyw wlać ⅓ powstałej
masy śmietanowo-serowej i dodać ½
rozdrobnionego parmezanu, wymieszać.
Cannelloni po
kolei napełniać farszem i układać
jedno obok drugiego na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Zalać
pozostałą masą śmietanowo-serową, wierzch makaronu posypać parmezanem. Naczynie
żaroodporne przykryć pokrywą.
Piec 15 min
(180°C), po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 min (180°C).
Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz