Chleb z kaszy gryczanej
Składniki:
500 g kaszy gryczanej niepalonej
700 ml wody
2 szczypty soli
2 garście pestek słonecznika
2 garście pestek dyni
sezam/czarnuszka do posypania
700 ml wody
2 szczypty soli
2 garście pestek słonecznika
2 garście pestek dyni
sezam/czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Kaszę zalać wodą i odstawić na 24 godziny.
Dodać sól i zmiksować na gładko.
Dodać pestki słonecznika i dyni. Wymieszać.
Przelać do małej keksówki i posypać sezamem i czarnuszką. Odstawić na 4-6 godzin - można na dłużej w zimnym piekarniku.
Po tym czasie odpalić piekarnik na 180°C i piec 1 godzinę 50 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i przełożyć na ściereczkę, bo inaczej zamoknie spód.
Po ostygnięciu można pokroić i zamrozić.
Dodać sól i zmiksować na gładko.
Dodać pestki słonecznika i dyni. Wymieszać.
Przelać do małej keksówki i posypać sezamem i czarnuszką. Odstawić na 4-6 godzin - można na dłużej w zimnym piekarniku.
Po tym czasie odpalić piekarnik na 180°C i piec 1 godzinę 50 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i przełożyć na ściereczkę, bo inaczej zamoknie spód.
Po ostygnięciu można pokroić i zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz