Chleb z kaszy gryczanej


1 chleb w małej keksówce

Składniki:
500 g kaszy gryczanej niepalonej 
700 ml wody
2 szczypty soli
2 garście pestek słonecznika
2 garście pestek dyni
sezam/czarnuszka do posypania


Sposób przygotowania:

Kaszę zalać wodą i odstawić na 24 godziny.

Dodać sól i zmiksować na gładko.

Dodać pestki słonecznika i dyni. Wymieszać.

Przelać do małej keksówki i posypać sezamem i czarnuszką. Odstawić na 4-6 godzin - można na dłużej w zimnym piekarniku.

Po tym czasie odpalić piekarnik na 180°C i piec 1 godzinę 50 minut.

Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i przełożyć na ściereczkę, bo inaczej zamoknie spód.

Po ostygnięciu można pokroić i zamrozić.

Komentarze