Duszona kapusta pekińska
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
5 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić wzdłuż na pół i posiekać dość cienko i przełożyć ją na patelnię z olejem. Dodać posiekany w plasterki czosnek, lekko posolić, dolać odrobinę wody i pod
przykryciem dusić aż kapusta zmięknie - ok. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Dodać śmietanę, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem, dodać też posiekany koperek.
Można też dodać łyżeczkę masła dla smaku. Na końcu
oprószyć całość mąką i zamieszać, by kapusta się zagęściła. Podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz