Pulpeciki rybne po tajsku
4 porcje
Składniki:
500 g ryby, bez ości i skóry, najlepiej białej
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 jajko
10 łodyg szczypiorku posiekanego
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
2 świeże papryczki chilli
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
olej do głębokiego smażenia
Rybę posiekać nożem jak na tatara. Dodać resztę składników i wyrobić masę rzucając ją o miskę. Dzięki temu placuszki się napowietrzą i będą bardziej puszyste po usmażeniu.
Uformować placuszki i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Podać z ryżem.
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 jajko
10 łodyg szczypiorku posiekanego
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
2 świeże papryczki chilli
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Rybę posiekać nożem jak na tatara. Dodać resztę składników i wyrobić masę rzucając ją o miskę. Dzięki temu placuszki się napowietrzą i będą bardziej puszyste po usmażeniu.
Uformować placuszki i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Podać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz