Ryż na mleku z jabłkiem
Składniki:
450 g mleka
100 g ryżu jaśminowego
30 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
prażone jabłka
500 g jabłek
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 g ryżu jaśminowego
30 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
prażone jabłka
500 g jabłek
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do TM wlać mleko, dodać 30 g cukru i cukier waniliowy, gotować bez założonej miarki 6min/100°C/obr.1.
Dodać ryż, podgrzewać bez założonej miarki 30min/90°C/
/obr.1. Po ugotowaniu ryż pozostawić w TM na 15 min, aby wchłonął całe mleko. Zawartość wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć chwilę przez 10 minut. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.
Dodać ryż, podgrzewać bez założonej miarki 30min/90°C/

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć chwilę przez 10 minut. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.
Przykryć folią
aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut. Wierzch oprószyć resztą cynamonu,
wyłożyć do miseczek i podawać z osłodzoną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz