Zupa soczewicowa z batatami


6 porcji

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por (biała i jasnozielona część)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
1 i 1/2 litra bulionu
1 batat
125 ml przecieru pomidorowego
200 ml mleka kokosowego
świeża kolendra

płatki chili (opcjonalnie)
limonka

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek a po chwili pokrojonego w półplasterki pora, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Dodać przyprawy oraz przepłukaną soczewicę i mieszając smażyć przez pół minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.

Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę batata oraz przecier pomidorowy. Przykryć i gotować ok. 25 minut.


Dodać mleko kokosowe i wymieszać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry i opcjonalnie płatkami chili. Doprawić sokiem z limonki.

Komentarze