Zupa soczewicowa z batatami
6 porcji
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por (biała i
jasnozielona część)
1/2 szklanki
czerwonej soczewicy
przyprawy: po 1/2
łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki,
suszonego oregano
1 i 1/2 litra
bulionu
1 batat
125 ml przecieru
pomidorowego
200 ml mleka
kokosowego
świeża kolendra
płatki chili
(opcjonalnie)
limonka
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie
zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek a po chwili
pokrojonego w półplasterki pora, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać przyprawy
oraz przepłukaną soczewicę i mieszając smażyć przez pół minuty. Wlać gorący
bulion i zagotować.
Dodać obranego i
pokrojonego w kosteczkę batata oraz przecier pomidorowy. Przykryć i gotować ok.
25 minut.
Dodać mleko
kokosowe i wymieszać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry i opcjonalnie
płatkami chili. Doprawić sokiem z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz