Dorsz w sosie gorgonzola z batatami



2 porcje

Składniki:
2 bataty, obrane i pokrojone na frytki
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżeczka
2 x 150 g filetów z dorsza
Sos
50 - 60 g sera gorgonzola
1 łyżka mleka

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego lub zielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bataty włożyć do miski, oprószyć solą morską i czarnym pieprzem. Dodać rozmaryn i 2 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie ręką. Wyłożyć na blaszkę zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.

Na blaszkę obok batatów położyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem oraz wysmarowane 1 łyżeczką oliwy. Piec przez kolejne 10 minut aż ryba będzie upieczona. Ostatnie 5 minut piec z włączonym grillem w piekarniku. Na koniec bataty mają być miękkie i lekko zrumienione z zewnątrz.

W międzyczasie przygotować sos: pokrojony na kawałki ser włożyć do małego rondelka, dodać mleko i mieszając roztopić na małym ogniu. Wymieszać z pieprzem i odstawić.


Bataty ułożyć na podgrzanych talerzach, na wierzch położyć filety z dorsza, polać sosem.

Komentarze