Dorsz w sosie gorgonzola z batatami
2 porcje
Składniki:
2 bataty, obrane i
pokrojone na frytki
1 łyżeczka listków
świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy extra
vergine + 1 łyżeczka
2 x 150 g filetów z
dorsza
Sos
50 - 60 g sera
gorgonzola
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki świeżo
zmielonego czarnego lub zielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać
do 220 stopni. Bataty włożyć do miski, oprószyć solą morską i czarnym pieprzem.
Dodać rozmaryn i 2 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie ręką. Wyłożyć na blaszkę
zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami i wstawić do piekarnika. Piec
przez 20 minut.
Na blaszkę obok
batatów położyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem oraz wysmarowane 1
łyżeczką oliwy. Piec przez kolejne 10 minut aż ryba będzie upieczona. Ostatnie
5 minut piec z włączonym grillem w piekarniku. Na koniec bataty mają być
miękkie i lekko zrumienione z zewnątrz.
W międzyczasie
przygotować sos: pokrojony na kawałki ser włożyć do małego rondelka, dodać
mleko i mieszając roztopić na małym ogniu. Wymieszać z pieprzem i odstawić.
Bataty ułożyć na
podgrzanych talerzach, na wierzch położyć filety z dorsza, polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz