Pierogi leniwe
Składniki:
woda, ilość do
gotowania
1 łyżeczka soli,
plus dodatkowa ilość do gotowania
450 g twarogu,
tłustego, pokrojonego na kawałki
200 g mąki
pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
1 jajko
Sposób przygotowania:
W dużym garnku
zagotować wodę z solą.
Do naczynia
miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45s/obr.3. Sprawdzić
konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać
kolejne 6s/obr.3.
Ciasto przełożyć na
obficie oprószony mąką blat, podzielić na kilka części, uformować wałki (Ø 2
cm), pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm.
Gotować partiami we
wrzącej wodzie 4-5 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmować na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej (patrz
wskazówka).
Można dodać mniej mąki by były bardziej puszyste.
Można je zblanszować - gotować 1 minutę po wypłynięciu i umieścić w misce z tłuszczem, żeby się nie zlepiły.
Zblanszowane można mrozić po ostudzeniu.
W celu ponownego zagotowania, należy wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty po wypłynięciu.
Uwaga! Pierożków nie gotować na zbyt dużym ogniu i wodę delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
Komentarze
Prześlij komentarz