Pierogi leniwe


6 porcji

Składniki:
woda, ilość do gotowania
1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
450 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia

1 jajko

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę z solą.

Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45s/obr.3. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać kolejne 6s/obr.3.

Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, podzielić na kilka części, uformować wałki (Ø 2 cm), pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm.

Gotować partiami we wrzącej wodzie 4-5 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej (patrz wskazówka).

Pierogi leniwe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Można dodać mniej mąki by były bardziej puszyste.

Można je zblanszować - gotować 1 minutę po wypłynięciu i umieścić w misce z tłuszczem, żeby się nie zlepiły. 

Zblanszowane można mrozić po ostudzeniu.

W celu ponownego zagotowania, należy wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty po wypłynięciu.

Uwaga! Pierożków nie gotować na zbyt dużym ogniu i wodę delikatnie mieszać drewnianą łyżką.




Komentarze