Ryba smażona po tajsku
2 porcje
Składniki:
250 g białej ryby pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skóry i ości), np. polędwica z dorsza lub filet
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka czosnku zgniecionego i drobno posiekanego (można o utłuc w moździerzu)
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżeczka cukru palmowego (lub brązowego)
2 łyżki wody lub bulionu z kurczaka
4 gałązki chińskiego selera naciowego wraz z listkami lub polskiego pokrojonego na cieńsze słupki (wówczas wystarczą 2)
1 świeża czerwona papryczka chili drobno posiekana
liście selera do dekoracji
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka czosnku zgniecionego i drobno posiekanego (można o utłuc w moździerzu)
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżeczka cukru palmowego (lub brązowego)
2 łyżki wody lub bulionu z kurczaka
4 gałązki chińskiego selera naciowego wraz z listkami lub polskiego pokrojonego na cieńsze słupki (wówczas wystarczą 2)
1 świeża czerwona papryczka chili drobno posiekana
liście selera do dekoracji
Sposób przygotowania:
W woku rozgrzać olej do 180°C. Smażyć rybę obtoczoną w jajku i mące ziemniaczanej aż będzie chrupiąca. Wyciągnąć rybę i pozostawić na ręczniku papierowym, by pozbyć się tłuszczu.
Wylać olej - pozostawić w woku jedynie 2 łyżki. Usmażyć czosnek na złoty kolor.
Dodać rybę i smażyć na dużym ogniu, dodając sosy rybny, sojowy i cukier. Wlać wodę lub bulion, wymieszać i dorzucić seler naciowy. Na koniec dodać chili.
Przełożyć na talerz i udekorować listkami selera naciowego.
Wylać olej - pozostawić w woku jedynie 2 łyżki. Usmażyć czosnek na złoty kolor.
Dodać rybę i smażyć na dużym ogniu, dodając sosy rybny, sojowy i cukier. Wlać wodę lub bulion, wymieszać i dorzucić seler naciowy. Na koniec dodać chili.
Przełożyć na talerz i udekorować listkami selera naciowego.
Komentarze
Prześlij komentarz