Sernik rosa




1 tortownica 23 cm

Składniki:
masło, dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
50 g cukru

Ciasto
60 g masła, pokrojonego na kawałki
15 g cukru
1 jajko
125 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa i piana z białek
3 jajka
325 g mleka
500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
125 g cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego, w proszku
lub 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
60 g oleju, np. słonecznikowego

1 mała szczypta soli


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę przygotować, ewentualnie natłuścić masłem i odstawić.

Do TM wsypać cukier, zmielić 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

Ciasto
Do TM masło, dodać cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1min/Dough mode. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.

Masa serowa i piana z białek
Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.

Do TM włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budyń, mleko i olej, zmiksować 3min/obr.6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). W tym czasie dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre).

Założyć motylek. Do TM wlać białka, dodać sól, ubijać 1min30s/obr.3, następnie ubijać 1min30s/obr.3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder.

Wyjąć ciasto z piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto, piec kolejne 10 min (180°C).


Sernik rosa odstawić do ostudzenia na min. 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.

Komentarze