Sernik rosa
1 tortownica 23 cm
Składniki:
masło, dodatkowa
ilość do natłuszczenia formy
50 g cukru
Ciasto
60 g masła,
pokrojonego na kawałki
15 g cukru
1 jajko
125 g mąki
pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa serowa i piana
z białek
3 jajka
325 g mleka
500 g twarogu,
pokrojonego na kawałki
125 g cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego, w proszku
lub 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
60 g oleju, np.
słonecznikowego
1 mała szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik
do temp. 180°C. Tortownicę przygotować, ewentualnie natłuścić masłem i odstawić.
Do TM wsypać cukier, zmielić 10s/obr.10. Przesypać do
innego naczynia, odstawić.
Ciasto
Do TM masło, dodać cukier, jajko, mąkę i proszek do
pieczenia, wyrobić 1min/
. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat,
rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.

Masa serowa i piana
z białek
Rozbić jajka,
żółtka oddzielić od białek, odstawić.
Do TM włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budyń, mleko i olej,
zmiksować 3min/obr.6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). W
tym czasie dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani
mokre).
Założyć motylek. Do TM wlać białka, dodać sól, ubijać 1min30s/obr.3, następnie ubijać 1min30s/obr.3, w tym czasie przez otwór w
pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier
puder.
Wyjąć ciasto z
piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto, piec kolejne 10 min (180°C).
Sernik rosa
odstawić do ostudzenia na min. 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz