Fasolka po bretońsku



6 porcji

Składniki:
400 g suchej fasolki "Piękny Jaś" lub 2 puszki fasolki
250 g boczku (parzonego lub wędzonego)
250 g kiełbasy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego*

przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.

Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku fasolki z puszki wraz z zalewą).

Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać ją ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.

Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

WSKAZÓWKI
* Zamiast pomidorów z puszki i koncentratu można użyć 500 ml passaty pomidorowej.


W sezonie letnim możemy użyć 2 kg świeżych pomidorów + 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki oraz usunąć nasiona z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 20 - 30 minut, na koniec dodać koncentrat.

Komentarze