Fasolka po bretońsku
Składniki:
400 g suchej
fasolki "Piękny Jaś" lub 2 puszki fasolki
250 g boczku
(parzonego lub wędzonego)
250 g kiełbasy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych
pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego*
przyprawy: 3 ziela
angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Suchą fasolę wsypać
do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc
do namoczenia.
Następnego dnia
odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i
liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do
miękkości.
Odciąć skórę z
boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając
dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku
fasolki z puszki wraz z zalewą).
Na wytopionym
tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać ją
ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć
jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
Przełożyć do garnka
z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Dodać krojone
pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.
WSKAZÓWKI
* Zamiast pomidorów
z puszki i koncentratu można użyć 500 ml passaty pomidorowej.
W sezonie letnim
możemy użyć 2 kg świeżych pomidorów + 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki oraz
usunąć nasiona z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do
garnka. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 20 - 30 minut, na
koniec dodać koncentrat.
Komentarze
Prześlij komentarz