Kalafiorowa



6 porcji

Składniki:
1 duży kalafior (1 opakowanie mrożonego)
1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
koperek

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce masła. Włoszczyznę dodać do cebuli i zalać 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 30 minut. 

Wrzucić podzielonego na małe różyczki kalafiora, gotować 15 minut.

Żyrafką do miksowania parę razy, w różnych miejscach zmiksować zupę, by ją trochę zagęścić.

Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody lub zupy. Dodać do garnka.

Przyprawić do smaku, dodać koperek lub inne zioła według uznania.

Komentarze