Żurek świąteczny
10 porcji
Składniki:
1 litr żurku
500 g kości
włoszczyzna
5 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
5 owoców jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1500 litrów wody
1 cebula
200 g kiełbasy białej
1/2 szklanki śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, majeranek
jajka na twardo, do podania
500 g kości
włoszczyzna
5 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
5 owoców jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1500 litrów wody
1 cebula
200 g kiełbasy białej
1/2 szklanki śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, majeranek
jajka na twardo, do podania
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny i kości ugotować wywar, przecedzić. W wywarze ugotować kiełbasę z przyprawami (liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, jałowiec).
Wyjąć, obrać i pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać i usmażyć na smalcu wraz z kiełbasą.
Do wywaru dodać żur oraz kiełbasę z cebulą, gotować na słabym ogniu około 5 min.
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z chrzanem i śmietaną, wlać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Ziemniaki uparować 25min/Varoma/obr.1 i dodać do zupy.
Podawać z jajkiem na twardo.
Wyjąć, obrać i pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać i usmażyć na smalcu wraz z kiełbasą.
Do wywaru dodać żur oraz kiełbasę z cebulą, gotować na słabym ogniu około 5 min.
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z chrzanem i śmietaną, wlać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Ziemniaki uparować 25min/Varoma/obr.1 i dodać do zupy.
Podawać z jajkiem na twardo.

Komentarze
Prześlij komentarz