Sałatka z jajkiem i brokułami a la Cezar



4 porcje

Składniki:
1 brokuł
4 jajka
200 g kukurydzy
1 główka sałaty rzymskiej
4 łyżki tartego parmezanu

sól i pieprz

Sos Cezara:
8 łyżek majonezu
4 łyżeczki musztardy francuskiej (lub zwykłej)
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krotko przepłukać zimną wodą.

Jajka włożyć do zagotowanej wody, gotować przez 7 minut, przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.

Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać i posiekać, włożyć do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać.

Składniki sosu zmiksować blenderem.


Dodać brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara. Posypać tartym parmezanem.

Sałatkę można wzbogacić ugotowaną kaszą.

Komentarze