Sałatka z jajkiem i brokułami a la Cezar
4 porcje
Składniki:
1 brokuł
4 jajka
200 g kukurydzy
1 główka sałaty
rzymskiej
4 łyżki tartego
parmezanu
sól i pieprz
Sos Cezara:
8 łyżek majonezu
4 łyżeczki musztardy
francuskiej (lub zwykłej)
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki sosu worcestershire
(lub sojowego)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła podzielić na
kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu
krotko przepłukać zimną wodą.
Jajka włożyć do
zagotowanej wody, gotować przez 7 minut, przestudzić i obrać ze skorupek,
pokroić na ćwiartki.
Kukurydzę odsączyć.
Sałatę opłukać i posiekać, włożyć do salaterki lub do pojedynczych miseczek.
Doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Składniki sosu
zmiksować blenderem.
Dodać brokuły,
kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara. Posypać tartym
parmezanem.
Sałatkę można wzbogacić ugotowaną kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz