Semifreddo
8 porcji
Składniki:
500 ml śmietanki
kremówki (30-36%)
70 g cukru
3 jajka
8 małych bezików
1 szklanka orzechów
(do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
Sposób przygotowania:
Orzechy podpraż na
patelni, a beziki pokrusz.
Oddziel żółtka od
białek.
Na noże w naczyniu
miksującym założyć motylek.
Do czystego TM wlać białka i ubić na sztywną pianę. Odłożyć do osobnego naczynia.
Do TM wlać śmietanę, ubić 1min/obr.3 albo do osiągnięcia sztywności. Dodać do piany z białek.
Do TM wlać żółtka i cukier,
ubić 4min/70ºC/obr.4.
Wymieszać z białkami, śmietaną oraz dodać orzechy i beziki.
Masę przełóż do
foremki (np. małej keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w
lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz