Semifreddo



8 porcji

Składniki:
500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
70 g cukru
3 jajka
8 małych bezików

1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)

Sposób przygotowania:


Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz.

Oddziel żółtka od białek. 

Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.

Do czystego TM wlać białka i ubić na sztywną pianę. Odłożyć do osobnego naczynia.

Do TM wlać śmietanę, ubić 1min/obr.3 albo do osiągnięcia sztywności. Dodać do piany z białek.


Do TM wlać żółtka i cukier, ubić 4min/70ºC/obr.4.

Wymieszać z białkami, śmietaną oraz dodać orzechy i beziki.

Masę przełóż do foremki (np. małej keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce.

Komentarze