Sos holenderski
4 porcje
Składniki:
250 g masła,
pokrojonego na kawałki
50 g wody
1 łyżka soku z
cytryny, świeżo wyciśniętego
3 żółtka
½ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
czarnego, świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
Do naczynia
miksującego włożyć masło, roztopić 4min/70°C/obr.2. Przelać do innego
naczynia, odstawić.
Założyć motylek. Do
naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać żółtka, sól i pieprz,
podgrzewać 2min/70°C/obr.4, następnie podgrzewać kolejne 4-5min/70°C/obr.4,
w tym czasie powoli wlewać roztopione masło na pokrywę naczynia miksującego
tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże,
tworząc emulsję.
Sos holenderski
podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz