Sos holenderski



4 porcje

Składniki:
250 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g wody
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
3 żółtka
½ łyżeczki soli

1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4min/70°C/obr.2. Przelać do innego naczynia, odstawić.

Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać żółtka, sól i pieprz, podgrzewać 2min/70°C/obr.4, następnie podgrzewać kolejne 4-5min/70°C/obr.4, w tym czasie powoli wlewać roztopione masło na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.


Sos holenderski podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze