Wieprzowina po chińsku


To danie ma typowy dla "chińczyka" smak. Jest bardzo uniwersalne, bo sos pasuje do niemal wszystkiego.

Przepis inspirowany: 
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html

ilość: 4 porcje
czas: 30 min.
trudność: ** bułka z masłem

Składniki:
600 g schabu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czerwona papryki
1 cebula
1 marchewka
1 por
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
6 cm kawałek imbiru
4 łyżki oleju roślinnego

Sos
6 łyżek octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
6 łyżek wody
10 łyżek sosu sojowego
6 łyżek cukru (np. trzcinowego)

Do podania:
ryż lub makaron
szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pokroić mięso. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Nastawić ryż lub makaron na gotowanie.

Przygotować warzywa: paprykę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w nieco większą kostkę, marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki, tak samo pokroić pora.

Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

W woku lub w wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz.

Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.

Włożyć z powrotem warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż lub wymieszać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.

#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.

Koniecznie zastosuj mąkę do obtoczenia mięsa - to sprawia, że sos stanie się przyjemnie zawiesisty - jak u "chińczyka".

#kombinacjewidelca
Jedno danie, a tyle możliwości.

Możesz tutaj zaszaleć. Mięso sprawdzi się praktycznie każde, nawet krewetki lub ryba. Makaron lepiej żeby był grubszy i typu azjatyckiego, czyli zarówno ryżowy jak i pszenny np. chow mein. Z ryżem też daje radę ;)


Komentarze