Wieprzowina po chińsku
To danie ma typowy dla "chińczyka" smak. Jest bardzo uniwersalne, bo sos pasuje do niemal wszystkiego.
Przepis inspirowany:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html
ilość: 4 porcje
czas: 30 min.
trudność: ** bułka z masłem
Składniki:
600 g schabu
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 czerwona papryki
1 cebula
1 marchewka
1 por
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
6 cm kawałek imbiru
4 łyżki oleju
roślinnego
Sos
6 łyżek octu ryżowego
(lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
6 łyżek wody
10 łyżek sosu sojowego
6 łyżek cukru (np.
trzcinowego)
Do podania:
ryż lub makaron
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pokroić mięso. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć
w mące ziemniaczanej. Nastawić ryż lub makaron na gotowanie.
Przygotować warzywa:
paprykę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w nieco większą kostkę,
marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki, tak samo pokroić pora.
Papryczkę chili przekroić
wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i
zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos:
wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
W woku lub w wysokiej
i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie przygotowane warzywa i
mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i
odłożyć na talerz.
Na patelnię dodać
drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć
przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem
warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty
aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć danie na
talerze, obok położyć ryż lub wymieszać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.
#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.
Koniecznie zastosuj mąkę do obtoczenia mięsa - to sprawia, że sos stanie się przyjemnie zawiesisty - jak u "chińczyka".
#kombinacjewidelca
Jedno danie, a tyle możliwości.
Możesz tutaj zaszaleć. Mięso sprawdzi się praktycznie każde, nawet krewetki lub ryba. Makaron lepiej żeby był grubszy i typu azjatyckiego, czyli zarówno ryżowy jak i pszenny np. chow mein. Z ryżem też daje radę ;)
Komentarze
Prześlij komentarz