Bolognese z boczniaków



4 porcje

Składniki:

100 g sera pecorino, pokrojonego na 3cm kawałki
110 g cebuli, przekrojonej na pół
1-2 ząbki czosnki
60 g oliwy z oliwek
200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
150 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
500 g boczniaków świeżych, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
400 g krojonych pomidorów z puszki, z zalewą
30 g koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe, suszone
2 gałązki rozmarynu, świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
4 gałązki tymianku, świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
800 g cukinii, pokrojonej w cienkie podłużne paski


Sposób przygotowania:

Do TM włożyć pecorino, rozdrobnić 15s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

Do TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.

Dodać oliwę, dusić 5min/120°C/obr.1.

Dodać marchewkę i seler naciowy. rozdrobnić 10s/obr.4.

Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paski cukinii, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, gotować na parze 15min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma. 

Zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować na parze 10min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1.

Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku.

Podawać z ugotowanym makaronem z cukinii.

Sos świetnie się też nadaje do zapiekanych cukinii oraz do zwykłego makaronu.

Komentarze