Placek drożdżowy ze śliwkami


1 blacha


Składniki:

kruszonka:
50 g mąki
25 g mielonych migdałów
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru
2 łyżki brązowego cukru
25 g migdałów w płatkach

placek
500 g mąki pszennej
21 g suchych lub 42 g świeżych drożdży
220 g letniego mleka
6 żółtek
150 g roztopionego i schłodzonego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1½ łyżki spirytusu (lub wódki, rumu)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej


Sposób przygotowania:

Kruszonka
Do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki poza płatkami migdałowymi, wymieszać 10s/obr.6. Płatki migdałowe wmieszać palcami w kruszonkę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Ciasto
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wanilię, podgrzewać 2min30s/37°C/obr.1.

Dodać mąkę, żółtka, spirytus i sól, wyrobić 2min/Dough mode. Dodać roztopione masło, wyrobić kolejną 1min/Dough mode.

Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Formę do pieczenia (ok. 35 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem i obsypać bułka tartą, odstawić.

Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozłożyć. Na cieście ułożyć śliwki skórka do dołu. Kruszonkę zagnieść palcami, aby powstały większe grudki, posypać nią ciasto.

Piec 30 min (150°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C, piec 20 min.

Ciasto drożdżowe z kruszonką kroić i podawać po ostudzeniu.

Komentarze