Zupa kurkowa




6 porcji

Składniki:

2 łyżki masła
1 cebula
350 g kurek
1 ząbek czosnku
350 g ziemniaków
1 marchewka
1 litr bulionu
szczypta kurkumy
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 g gęstej śmietany 18%


Sposób przygotowania:

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. 

Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.

Komentarze