Zupa kurkowa
6 porcji
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
350 g kurek
1 ząbek czosnku
350 g ziemniaków
1 marchewka
1 litr bulionu
szczypta kurkumy
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 g gęstej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.
Komentarze
Prześlij komentarz