Soczysty pieczony kurczak

 


4 porcje

Składniki:
1 kurczak (cały ) 1,5 kg

sól

 

Marynata:

3 łyżki oliwy

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego

2-3 ząbki (większe) czosnku

1 łyżka tymianku suszonego

1 łyżeczka niepełna papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka (niepełna) kurkumy mielonej
1/3 łyżeczki kolendry mielonej
sól do smaku
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 szczypta czarnego mielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

Przygotowanie kurczaka: 

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

 

Przygotowanie marynaty:

Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce, ja jednak piekłam go od razu.

 

Pieczenia kurczaka: 

Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

 

Powstały sos można zagęścić mąką i polać nim ryż lub ziemniaki.

 

Przed pieczeniem kurczaka można nafaszerować marchewką, korzeniem pietruszki oraz porem. Warzywa posmarować marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Komentarze