Soczysty pieczony kurczak
sól
Marynata:
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
2-3 ząbki (większe) czosnku
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżeczka niepełna papryki słodkiej
mielonej
Przygotowanie kurczaka:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowanie marynaty:
Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce, ja jednak piekłam go od razu.
Pieczenia kurczaka:
Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.
Powstały sos można zagęścić mąką i polać nim ryż lub ziemniaki.
Przed pieczeniem kurczaka można nafaszerować marchewką, korzeniem pietruszki oraz porem. Warzywa posmarować marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Komentarze
Prześlij komentarz