Dziki łosoś teriyaki


ilość: 2 porcje
czas: 30 min.
trudność: *** dasz radę

Składniki:

320 g filetu z dzikiego łososia
160 g makaronu soba
60 g papryki zielonej
60 g papryki żółtej
20 g imbiru świeżego
10 g dymki
6 g sezamu białego
60 ml sosu teriyaki
4 g soli
4 g pieprzu
1 limonka
20 ml sosu sojowego z niską zawartością soli
10 ml sosu ostrygowego
6 ml sosu rybnego
6 g cukru

Sposób przygotowania:

Umyć papryki i usunąć gniazda nasienne. Obrać korzeń imbiru i pokroić razem z papryką na cienkie paski. Dymkę pokroić na paski takiej samej długości. Ziarna sezamy uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru.

Opłukać rybę w zimnej, bieżącej wodzie i starannie ją osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić delikatnie z każdej strony solą i pieprzem. Posypać uprażonym sezamem. Filet wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. W małym garnku podgrzać sos teriyaki.

Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozgrzanego woka z odrobiną oleju wrzucić paprykę z imbirem, chwilę podsmażać i dodać odcedzony makaron. Doprawić sosem sojowym i ostrygowym. Pod koniec smażenia dodać dymkę, sok z limonki i szczyptę cukru.

Ostrożnie wyjąć rybę z piekarnika, przełożyć na talerze. Obok położyć makaron z warzywami. Gorącym sosem teriyaki polać łososia i udekorować ćwiartką limonki.

#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!


#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.

Warto rozejrzeć się konkretnie za makaronem soba, gdyż nadaje on japońskiego sznytu temu daniu. Oczywiście, w to miejsce sprawdzi się również makaron ryżowy.

Komentarze

  1. Chyba tak podanego łososia jeszcze nigdy nie imałam okazji jeść ale muszę przyznać, że wygląda całkiem fajnie. Ja jestem wielką fanką dań z ryby i właśnie to łosoś jak dla mnie jest numerem jeden. Bardzo smakuje mi ten zhttps://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że uwielbiam go zamawiać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz