Foccacia z kurkami





Najlepsza dotąd mi znana wersja dodatków do focacci. W sumie to przypomina bardziej grubą pizzę biancę, ale jak smaczne to kto by dyskutował :)

ilość: 6 porcji
czas: 60 min.
trudność: **** urobisz się po pachy, ale warto

Składniki:

ciasto:
150 ml wody z mlekiem
300 g mąki pszennej
40 ml oliwy z oliwek
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
rozmaryn, czosnek

dodatki:
2 jajka
400 g świeżych lub mrożonych kurek
1-2 łyzki syropu klonowego
2 łyżki masła
125 g sera mozzarella
150 g sera parmigiano
120 g pora
1/3 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
1 pęczek dymki


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: 

Wlać do dużej miski wodę i rozmieszać w niej sól.
Dodać cukier, oliwy z oliwek i połowę mąki. wymieszać całość na gładką, jednolita masę.
Dodać drożdże i mieszać ok. 2-3 minuty.
Dodać resztę mąki, czosnek, parmezan oraz rozmaryn i mieszać aż do momentu powstania gładkiego, jednolitego, lepiącego się ciasta.

Wysmarować blachę do pieczenia oliwą.

Oprószyć stolnicę mąką i wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami aż do uzyskania placka ok. 1cm wysokości. Przełożyć go na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę., czyli do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowanie dodatków:

Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Kurki oczyścić i poddusić na patelni na maśle z dodatkiem pietruszki i syropu klonowego.
Mozzarellę pokroić w plastry.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze, wysmarować oliwą , posypać solą i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Ser Parmigiano zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Umyć pora, pokroić w cienkie piórka, posypać solą i odstawić do zmięknięcia.
Dymkę posiekać i dodać do pora.

Focaccia:

Wyrośniętą focaccię ugniatać palcami tak, aby na całej jej powierzchni powstały małe dołki.
Polać wierzch placka oliwą i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Wyrośniętą focaccię spryskać delikatnie letnią wodą i piec 10 min.

Wierz podpieczonej foccacii przykryć po kolei: mozzarellą, jajkiem, kurkami oraz parmezanem. Posypać solą i pieprzem. Piec jeszcze 5 min.

Gotowy wypiek wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, ostudzić i posypać pokrojonymi ziołami i porem.

#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.

Nie rezygnuj z syropu klonowego do kurek - likwiduje ich goryczkę. 

By podgrzać focaccię na drugi dzień rozgrzej suchą patelnię, umieść na niej kawałki focacci, wlej kropelkę wody obok i smaż pod przykryciem ok. 3 minut (aż ser wróci do swojej cudownej konsystencji), potem możesz jeszcze 1 min. smażyć bez przykrycia by odzyskać chrupiący spód.

Komentarze