Maślana brukselka z ziemniakami
Przepis, który odczarowuje brukselkę, dla tych, co nie są jej wiernymi fanami. Idealne wypełnienie obiadowego talerza.
ilość: 4 porcje
czas: 30 min.
trudność: * banał
Składniki:
1 kg brukselki
500 g ziemniaków
kilka łyżek masła
250 ml śmietany kremówki
250 ml bulionu
sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa
2 cebule
mąka
Sposób przygotowania:
Brukselki oczyścić, przeciąć na połówki.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki.
Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić ok. 4 łyżek masła, wrzucić ziemniaki i chwilę obsmażać mieszając.
Śmietanę wymieszać z bulionem i wlać do kartofli. Doprawić solą, pieprzem i kuminem.
Przykryć i dusić na małym ogniu do wrzenia. Dołożyć brukselki, szczyptę gałki i dusić wszystko do miękkości - 20-30 min.
Obrane cebule pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości masła. Oprószyć mąką (ok. 1 łyżki) i dodać do warzyw, wymieszać.
Całość przyprawić do smaku.
#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.
Bulionu nie trzeba gotować specjalnie do tego dania. Nada się też wrzątek z przyprawą typu jarzynka lub domowym koncentratem bulionu. Lubisz eksperymenty? Dodaj bulion na bazie pasty miso, tylko wtedy uważaj by nie przesolić.
Komentarze
Prześlij komentarz