Sałatka Colesław
Trochę się naszukałam dobrego przepisu na "Kolesława" i ten spełnia wszystkie moje wymagania, dzięki odpowiednim proporcjom sosu.
ilość: 4 porcje
czas: 20 min.
trudność: * banał
Składniki:
½ główki białej kapusty (najlepiej młodej) lub czerwonej
1 marchewka
1 cebula czerwona (może być też żółta)
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
Sól (do smaku; ok. 1/2 łyżeczki)
Pieprz (do smaku; ok. 1/4 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać, cienko poszatkować (maszynowo - nakładka z grubszymi oczkami), posolić, ugnieść i odstawić. Następnie odlać nadmiar wody.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko razem dodać do kapusty.
Przygotować sos: majonez, jogurt, cukier puder, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać w miseczce.
Sosem polać surówkę i ponownie wszystko wymieszać.
Odstawić by się "przegryzła".
#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!
jogurt grecki - pyszny na śniadanie z miodem i płatkami owsianymi :)
Komentarze
Prześlij komentarz