Sernik dyniowy



W sezonie na dynię poszukuję przepisów na jej wykorzystanie. Ten sernik jest przepyszny, ale uwaga, bardzo sycący :)

ilość: 12 porcji
czas: 2 godz. + studzenie 6 godz.
trudność: *** dasz radę


Składniki:

Ciasto czekoladowe:
200 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
200 g masła, pokrojonego na kawałki
3 jajka
100 g cukru
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-dyniowa

400 g dyni(hokkaido), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (może być mus z upieczonej)
50 g masła, pokrojonego na kawałki
700 g twarogu sernikowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
80 g cukru trzcinowego
4 jajka

bita śmietana z żurawiną
200 g śmietany, 30% tłuszczu, schłodzonej
20 g cukru pudru
100 g żurawiny, suszonej
1 opakowanie fixu do śmietany, ewentualnie by się lepiej trzymała

Sposób przygotowania:

ciasto czekoladowe

Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (d26cm) natłuścić masłem, odstawić - jeśli używamy silikonowej to wystarczy natłuścić tylko spód.

Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.7. Dodać masło, podgrzać 4min/50°C/obr.3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć TM.

Założyć motylek. Do TM włożyć jajka i cukier, ubijać 4min/37°C/obr.4.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać 1min/obr.3. Dodać pozostałą masę czekoladową, ponownie wymieszać 1min/obr.3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy (d26cm), piec 25 min. (160°C). Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Umyć TM.

masa serowo-dyniowa
Do TM włożyć dynię, rozdrobnić 7s/obr.5. Dynię zgarnąć kopystką na dno.

Dodać masło, podgrzać 7min/98°C/obr.2., następnie zmiksować 15s/obr.5-8 stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką na dno. Odstawić TM na 10 min.

Dodać twaróg, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać 20s/obr.6. Następnie mieszać 2min/obr.3.5, stopniowo dodając jajka przez otwór, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C.

Zawartość TM przelać na wcześniej upieczony spód, piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone cisto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.

Ostudzony sernik odkroić nożem od brzegów tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem przygotować bitą śmietanę.

bita śmietana z żurawiną
Założyć motylek. Do TM wlać śmietanę., dodać cukier puder, ubijać 1min10s-1min20s/obr.3. Należy obserwować stopień ubicia śmietany, aby nie powstało masło. Dodać żurawinę, wymieszać 10s/obr.2. Bitą śmietanę z żurawiną ułożyć równomiernie na wierzchu sernika. Można dodać śmietanfix - postępować z instrukcją na opakowaniu.

#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!

Komentarze