Sernik z jabłkami


Sernik, który zawsze bije rekordy popularności. Sprawdzi się jesienią i na Święta. Mega kremowy. Pycha!

ilość: 12 porcji
czas: 1,5h
trudność: *** dasz radę

Składniki:

kruchy spód:
(można zastosować kupny do tart)
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g zimnego masła
1 jajko

masa serowa:
1 kg mielonego twarogu sernikowego
2 budynie waniliowe bez cukru (może być 1 waniliowy i 1 śmietankowy)
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego (albo trochę esencji waniliowej)
2 jajka

jabłkowy wierzch:
500 g jabłek odmiany reneta (mogą być inne)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder

Sposób przygotowania:

Spód
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać zimne masło. Wbić jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kule, włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa
Twaróg zmiksować z budyniami w proszku, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i ponownie zmiksować.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Spód ponakuwać widelcem i boku wyłożyć aż nad tortownicę. Piec 20 minut 180°C. Przestudzić.

Masę serową wyłożyć na ciasto, piec 30 minut, aż wierzch się zetnie. Wyjąć, ułożyć jabłka i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, ewentualnie 15 minut dłużej jeżeli jabłka się nie podpiekły z góry. Przestudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Komentarze