Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Ten przepis jest idealny do własnej interpretacji. Łatwo zamienisz go na "wege" wersję, gdy zrezygnujesz z szynki. Może w to miejsce trochę suszonych pomidorów?
ilość: 4 porcje
czas: 40 min.
trudność: ** bułka z masłem
Składniki:
1 brokuł
1 mały kalafior
200 g szynki
40 g masła
500 g mleka
60 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
2 garści tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki. Parujemy w TM 20min./Varoma/obr.1.
Piekarnik nagrzać do 180st.C.
Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki.
W TM przygotować beszamel: włożyć masło, mleko, mąkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i podgrzewać 7min/90st/obr.4.
W naczyniu do zapiekania umieścić brokuł i kalafior. W szczeliny poupychać szynkę.
Całość zalać beszamelem i posypać parmezanem.
Piec ok. 15 min. do uzyskania upragnionego zarumienienia :)
#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.
Zainwestuj w młynki do pieprzu i gałki muszkatołowej. To jedne z tych przypraw, które dużo zyskują na aromacie gdy się je mieli na bieżąco. Wszystko przez olejki eteryczne, które są uwalniane w trakcie ich tarcia (gniecenia). Niestety są one bardzo ulotne, więc paczka mielonego pieprzu lub gałki nigdy nie będzie tak aromatyczna jak świeżo zmielona.
Komentarze
Prześlij komentarz