Sorbet limonkowy
Długo szukałam tego smaku. Kiedyś spróbowany we włoskiej kawiarni nad jeziorem Como i niezapomniany. Sorbetto al limone - musi być kremowy, odświeżający, nie za kwaśny, nie za słodki. Taki właśnie jest ten, z tego przepisu - nie musicie dziękować ;)
ilość: 6 porcji
czas: 10 min. + mrożenie
trudność: * banał
Składniki:
4 limonki, wyparzone, pokrojone na ćwiartki
1 litr wody
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
Sposób przygotowania:
Do TM wrzucamy limonki - ze skórką. Dolewamy wodę i miksujemy 15s./obr.10.
Przecedzamy przez sitko do innego naczynia.
Myjemy TM, nakładamy motylek i wlewamy ponownie zmiksowaną wodę z sokiem.
Dodajemy mleko zagęszczone i ubijamy 5min./4obr.
Na tym etapie uzyskujemy tzw. lemoniadę brazylijską, którą możemy podać jako napój z lodem i cieszyć się od razu smakiem limonek.
Aby uzyskać sorbet, przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy na całą noc do zamrażarki.
Po zamrożeniu kroimy masę na kawałki i umieszczamy w TM 30s./10obr.
Podajemy od razu w pucharkach.
#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!
limonka - nawet jej resztki są idealne do uzyskania domowej lemoniady. Wystarczy dodać wody i ulubionego słodzika (miodu, cukru).
#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.
Masę lodową umieść w płaskim pojemniku by ją potem łatwiej pokroić.
#kombinacjewidelca
Jedno danie, a tyle możliwości.
Próbowałam też wersję z grejpfrutem (użyłam 2 sztuk bez skórki) i wyszło całkiem dobre, ale z limonką lepsze. Dla wielkich grejpfrutowych fanów ;)
Komentarze
Prześlij komentarz