Sorbet limonkowy

 

Długo szukałam tego smaku. Kiedyś spróbowany we włoskiej kawiarni nad jeziorem Como i niezapomniany. Sorbetto al limone - musi być kremowy, odświeżający, nie za kwaśny, nie za słodki. Taki właśnie jest ten, z tego przepisu - nie musicie dziękować ;)


ilość: 6 porcji
czas: 10 min. + mrożenie
trudność: * banał

Składniki:

4 limonki, wyparzone, pokrojone na ćwiartki
1 litr wody
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego

Sposób przygotowania:

Do TM wrzucamy limonki - ze skórką. Dolewamy wodę i miksujemy 15s./obr.10.

Przecedzamy przez sitko do innego naczynia. 

Myjemy TM, nakładamy motylek i wlewamy ponownie zmiksowaną wodę z sokiem.

Dodajemy mleko zagęszczone i ubijamy 5min./4obr.

Na tym etapie uzyskujemy tzw. lemoniadę brazylijską, którą możemy podać jako napój z lodem i cieszyć się od razu smakiem limonek.

Aby uzyskać sorbet, przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy na całą noc do zamrażarki.

Po zamrożeniu kroimy masę na kawałki i umieszczamy w TM 30s./10obr.

Podajemy od razu w pucharkach.


#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!

limonka - nawet jej resztki są idealne do uzyskania domowej lemoniady. Wystarczy dodać wody i ulubionego słodzika (miodu, cukru).

#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.

Masę lodową umieść w płaskim pojemniku by ją potem łatwiej pokroić.

#kombinacjewidelca
Jedno danie, a tyle możliwości.

Próbowałam też wersję z grejpfrutem (użyłam 2 sztuk bez skórki) i wyszło całkiem dobre, ale z limonką lepsze. Dla wielkich grejpfrutowych fanów ;)

Komentarze