Kurczak czkmeruli
Popularne gruzińskie danie z kurczaka. Gdy pierwszy raz zamówiliśmy je w Gruzji zachwycił nas sos, ale rozczarował kurczak. Gruzini przygotowują tą potrawę z młodego kurczaka pieczonego w całości, przez co mięska jest dość mało. Moja wersja jest na udkach i podudziach i gwarantuję, że wtedy każdy się naje :)
ilość: 4 porcje
czas: 1,5h
trudność: ** bułka z masłem
Składniki:
4 udka z kurczaka (podzielone na pałkę i udko)
12 ząbków czosnku
1/2 kostki masła
250 ml mleka
2-3 łyżki śmietany 30%
świeża kolendra
sól, pieprz
przyprawy gruzińskie (wedle uznania: kozieradka, kolendra, papryka ostra, suszony czosnek, cząber, koper włoski, kmin rzymski)
Sposób przygotowania:
Kurczaka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 30 minut albo na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Grzałka góra/dół.
Najlepiej przygotować sobie naczynie, w którym możemy smażyć i piec.
W naczyniu rozgrzać 1-2 łyżki masła i obsmażyć kurczaka - z każdej strony po około 5 minut, tak by miał złotą skórkę.
W międzyczasie przygotować sos. Do miski dodać mleko, śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Osobno wycisnąć lub zetrzeć czosnek.
Kurczaka odłożyć na talerz, a do naczynia dodać w razie potrzeby więcej masła i delikatnie podsmażyć czosnek - tylko do wydzielenia zapachu. Dodać mieszankę mleczną i ciągle mieszając zagotować.
Umieścić kurczaka w sosie i wstawić do piekarnika na ok. 45 min.
Po tym czasie wyjąć kurczaka na talerz, a sos w naczyniu umieścić ponownie na kuchence.
Za pomocą trzepaczki zagęścić sos 4 łyżkami masła i lekko zredukować.
Ponownie umieścić kurczaka w sosie i podawać.
Kurczak czkmeruli najlepiej smakuje z gruzińskim szoti (rodzaj pieczywa), ale do ziemniaczków też się sprawdzi.
#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.
Nie pomijaj etapu redukowania sosu, to dzięki temu będzie kremowy i apetyczny.
Komentarze
Prześlij komentarz