Zapiekane nachos


Danie idealne na wieczór kibica lub na wieczorne seanse. Może zastąpić cały obiad. Robię zawsze, gdy mnie nosi na meksykański fast food.

ilość: 2-4 porcje
czas: 30 min
trudność: * banał

Składniki:

2 opakowania nachos (np. Doritos serowe)
200 ml śmietany 12%
1 jajko
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 słoika sosu serowego do nachos (np. z Lidla)
4 łyżki ketchupu lub ulubionego sosu pomidorowego (np. Roleski sos do burgerów i steaków)
1 pomidor
1 cebula czerwona
2 łyżki posiekanej papryczki jalapeno (ze słoika)
2 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki tarkowanego żółtego sera
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. (190 st. C - thermoobieg)

Danie przygotowuję w dwóch naczyniach do zapiekania, do których rozdzielam nachosy.

Śmietanę mieszam z jajkiem i kukurydzą. Doprawiam chili, solą i pieprzem - można dodać inne ulubione przyprawy.

Nachos zalać śmietaną - najlepiej odsunąć większość na boki by jednak zachować chrupkość.

Na wierzch po bokach rozłożyć sos serowy. Na środek rozprowadzić plamy ketchupu.

Całość posypać serem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie przygotować Pico de gallo. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar płynu. Posiekać czerwoną cebulę, kolendrę, jalapeno i dodać do pomidorów. Całość doprawić solą i pieprzem.

Na nachosy rozłożyć pico de gallo oraz obsypać szczypiorkiem.

Serwować od razu, na ciepło.

#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!

kukurydza, śmietana 12% i szczypiorek - zrób kukurydziane placuszki! Wymieszaj składniki z 4-5 łyżkami mąki, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać wody by uzyskać odpowiednią konsystencję. Smaż na złoto na oleju z obu stron. Pychotka z sosem słodko-kwaśnym :)


Komentarze