Żur wielkanocny królewski


Długo szukałam żurku idealnego. Bogatego w smaku - trochę wędzonki, trochę grzybków, trochę polskiego umami. W końcu jest! Przepis idealny, ale niech każdy doprawi jak lubi :)

ilość: 12 porcji
czas: 3h
trudność: *** dasz radę

Składniki:

600 g korpusu z kaczki
300 g wędzonych żeberek
1 pęczek włoszczyzny
50 g grzyby suszone (prawdziwki lub podgrzybki)
250 g białej kiełbasy
200 g boczku wędzonego parzonego
150 g cebuli białej
200 g grzybów prawdziwków lub podgrzybków
2 łyżki masła
250 g śmietany 30%
majeranek
liście laurowe
ziele angielskie
czosnek
1 l zakwasu na żurek
sól, pieprz
przyprawa do żurku
chrzan
12 jajek
ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kaczkę i żeberka przepłukać w zimnej wodzie. Obrać włoszczyznę.

Na dno garnka umieścić kaczkę i żeberka. Wyżej poupychać włoszczyznę, dodać po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Wszystko zalać zimną wodą i wstawić na mały ogień. Rosół powinien się gotować minimum 2-3 godziny. Woda powinna delikatnie mrugać - uważać by się za mocno nie gotowała.

Grzyby suszone zalać wrzątkiem i namoczyć. Potem pokroić na kawałki. Nie wylewać wody.

Białą kiełbasę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Potem ją obrać i pokroić w półplastry.

Boczek i cebulę drobno pokroić. Boczek wytopić na patelni, dodać i podsmażyć cebulę. 

Świeże grzyby pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle.

Wywar dobrze odcedzić i dodać białą kiełbasę, boczek, cebulę, grzyby suszone wraz z wodą oraz grzyby świeże. Wlać zakwas i całość zagotować.

Doprawić wedle uznania solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, śmietaną, przyprawą do żurku i chrzanem.

Jajka ugotować na twardo, ziemniaki uparować.

Żurek serwować z przekrojonym na pół jajkiem i ziemniakami.

#trikwidelca
Czasem tak niewiele, zmienia tak wiele.

Nie rezygnuj z przygotowania porządnego rosołu. Możesz go przygotować więcej i zamrozić na inne zupy. Każda wodzianka zyska na smaku, jeśli ma odpowiednią podstawę w postaci bulionu.


Komentarze