Sałatka ziemniaczna z groszkiem i szynką

 

ilość: 8 porcji
czas: 30min.
trudność: * banał

Składniki:

nadzienie:
700 g ziemniaki
200 g groszek zielony mrożony
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
4 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki musztardy ziarnistej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
8 plastrów szpeku lub szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w kostkę i uparować lub ugotować w osolonej wodzie.

W międzyczasie ugotować groszek.

Szynkę pokoić w kostkę.

Na sos wymieszać sok z cyrtyny, oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól i pieprz. Najlepiej wlać wszystkie składniki do małego słoiczka i wstrząsnąć - wtedy sos uzyska bardziej gładką konsystencję.

W misce wymieszać wszystkie składniki.




Komentarze