Ciasteczka owsiane "Sowa"
1 kostka masła (200g)
250 g cukru brązowego (ewentualnie można użyć białego lub mieszanki)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
200 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
400 g płatków owsianych
1 szklanka rodzynek/bakalii
Sposób przygotowania:
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
400 g płatków owsianych
1 szklanka rodzynek/bakalii
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami 2 min/obr.3.
Dodać wszystkie pozostałe składniki poza płatkami i rodzynkami. Wymieszać 40s/obr.4.
Przełożyć masę do miski, dodać płatki oraz rodzynki i wymiaszać.
Formować mokrymi rękami niewielkie kulki (2-3 cm) i lekko spłaszczać.
Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180*C i piec ciasteczka przez 25 minut na termoobiegu.
Można dłużej wtedy będą bardziej kruche.
Komentarze
Prześlij komentarz