Cynamonki


Przepis inspirowany:
https://www.oetker.pl/przepisy/r/thermomix-cynamonki

Przas przygotowania: ok. 40 min

Składniki:

50 g rodzynek
200 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
80 g cukru trzcinowego (nierafinowanego)
15 g cynamonu
250 g mleka
40 g cukru
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
1 szt. jajka (roztrzepanego, do posmarowania ciasta)
ewentualnie: 1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włóż rodzynki, rozdrobnij 2s/obr. 8.

Dodaj 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewaj 50s/37°C/obr.3. Przełóż do innego naczynia, odstaw.

Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pozostałe 80 g masła, cukier i drożdże, podgrzewaj 4min/37°C/obr. 2.

Dodaj mąkę i sól, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (60 x 25 cm). Na cieście równomiernie rozsmaruj nadzienie cynamonowe, pozostaw wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm). Za pomocą pędzelka posmaruj margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwiń rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokrój na 15 kawałków (szer. ok. 3 cm). Ślimaczki ułóż na przygotowanych wcześniej blachach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C.

Wyrośnięte cynamonki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i udekoruj posypką. Piecz 12-15 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Cynamonki podawaj jako deser.


Komentarze