Quiche z batatem, czerwoną cebulą i kozim serem



Składniki:

gotowe ciasto kruche na tartę okrągłe
niewielki batat
czerwona cebula
150-200 g sera kisiego
200 ml śmietant 36%
2 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C termoobieg.

Batata pokroić na cienkie plasterki i uparować w Themomixie 10min/Varoma/obr.1.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.

Rozłożyć ciasto na formę do tarty. Oblepić brzegi, ozdobić brzegi oraz nakłuć spód widelcem. Usunąć nadmiar ciasta.

Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć kulkami ceramicznymi (ew. suchą fasolą, czystymi śrubkami metalowymi). Piec 15 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostrożnie usunąć papier wraz z obciążeniem.

Spód posmarować rozmąconym jajkiem. Resztkę wymieszać z pozostałymi składnikami na quiche. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Ułożyć na spodzie batata, cebulę i ser kozi. Zalać masą jajeczną. Piec 30 min. w 210°C (tryb Quiche w piekarniku).

Kontrolować pod koniec procesu pieczenia. Masa powinna się mocno ściąć, ale nie przypalić.




Komentarze