Pierogi z mięsem


107 pierogów 

Składniki:

Ciasto na pierogi:

80 g masła
500 g wrzątku
2 łyżeczki soli
1000g mąki na pierogi

Farsz:

mieszane mięsa (szponder, łatę, goleń wołową, udka z kurczaka)
włoszczyzna
1-2 cebule
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do Thermomixa włożyć 80 g masła, 500 g wrzątku i dwie łyżeczki soli. Wymieszać obr.2/1min. - do momentu rozpuszczenia masła. Dodać mąkę i wyrabiać interwał/7min.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z Thermomixa zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut by odpoczęło.

Farsz:

Gotować przez trzy godziny z włoszczyzną mięso. Wywar zachować na rosół lub inną zupę.

Obrać mięsa jeszcze gorące i razem z tłuszczykiem mielić na najdrobniejszych oczkach w maszynce z marchewką i pietruszką z wywaru. 

Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić solidnie pieprzem solą majerankiem i przyprawami wedle uznania. Dodać sporo bulionu i wymieszać z mięsem by farsz był wilgotny.

Pierogi:

Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na około 2-3 mm.

Wykrawać kółka i nadziewać.

Można mrozić surowe lub gotować 2-3 min. po wypłynięciu.


Komentarze