Pierogi z mięsem
107 pierogów
Składniki:
Ciasto na pierogi:
80 g masła
500 g wrzątku
2 łyżeczki soli
1000g mąki na pierogi
Farsz:
mieszane mięsa (szponder, łatę, goleń wołową, udka z kurczaka)
włoszczyzna
1-2 cebule
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz
Ciasto:
Do Thermomixa włożyć 80 g masła, 500 g wrzątku i dwie łyżeczki soli. Wymieszać obr.2/1min. - do momentu rozpuszczenia masła. Dodać mąkę i wyrabiać interwał/7min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z Thermomixa zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut by odpoczęło.
Gotować przez trzy godziny z włoszczyzną mięso. Wywar zachować na rosół lub inną zupę.
Obrać mięsa jeszcze gorące i razem z tłuszczykiem mielić na najdrobniejszych oczkach w maszynce z marchewką i pietruszką z wywaru.
Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić solidnie pieprzem solą majerankiem i przyprawami wedle uznania. Dodać sporo bulionu i wymieszać z mięsem by farsz był wilgotny.
Pierogi:
Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na około 2-3 mm.
Wykrawać kółka i nadziewać.
Komentarze
Prześlij komentarz