Likier jajeczny


Przepis na Thermomix
Źródło: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r56979

Składniki:

6 żółtek
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub wanilia)
250 g wódki czystej
250 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

Sposób przygotowanie:

Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 5 min/70°C/obr. 3.

Dodać wódkę i mleko skondensowane, podgrzewać ponownie 5 min/70°C/obr. 3. Ciepły likier przelać do butelki (0,75 l), odstawić do ostudzenia. Likier jajeczny przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru oraz jako dodatek do ciast i deserów.


Komentarze