Pierogi z truflami
Z tego przepisu na nadzienie wychodzi 48 pierogów, czyli na ciasto z 500g mąki. Jeśli chcemy zrobić zapasy i mrozić, to lepiej zrobić z podwójnej porcji.
Farsz:
2 łyżki kaszy manny
600 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
150 g cebuli podsmażonej
6 łyżeczek pasty truflowej (wedle smaku)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do Thermomixa włożyć 80 g masła, 500 g wrzątku i dwie łyżeczki soli. Wymieszać obr.2/1min. - do momentu rozpuszczenia masła. Dodać mąkę i wyrabiać interwał/7min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z Thermomixa zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut by odpoczęło.
Do TM wsypać kaszę i ziemniaki, rozdrobnić 4s/obr.4.
Dodać twaróg, cebulę, , pastę truflową, sól i pieprz. Wymieszać kopystką 1min/obr.3.5.
ilość: ok. 48 pierogów
czas: 1h
trudność: *** dasz radę
Składniki:
czas: 1h
trudność: *** dasz radę
Składniki:
Ciasto na pierogi:
40 g masła
250 g wrzątku
1 łyżeczka soli
500g mąki na pierog
Farsz:
2 łyżki kaszy manny
600 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
150 g cebuli podsmażonej
6 łyżeczek pasty truflowej (wedle smaku)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do Thermomixa włożyć 80 g masła, 500 g wrzątku i dwie łyżeczki soli. Wymieszać obr.2/1min. - do momentu rozpuszczenia masła. Dodać mąkę i wyrabiać interwał/7min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z Thermomixa zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut by odpoczęło.
Farsz:
Dodać twaróg, cebulę, , pastę truflową, sól i pieprz. Wymieszać kopystką 1min/obr.3.5.
Pierogi:
Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na około 2-3 mm.
Wykrawać kółka i nadziewać.
Można mrozić surowe lub gotować 2-3 min. po wypłynięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz