Pierogi z truflami

 


Z tego przepisu na nadzienie wychodzi 48 pierogów, czyli na ciasto z 500g mąki. Jeśli chcemy zrobić zapasy i mrozić, to lepiej zrobić z podwójnej porcji.

ilość: ok. 48 pierogów
czas: 1h
trudność: *** dasz radę


Składniki:

Ciasto na pierogi:
40 g masła
250 g wrzątku
1 łyżeczka soli
500g mąki na pierog

Farsz:
2 łyżki kaszy manny
600 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
150 g cebuli podsmażonej
6 łyżeczek pasty truflowej (wedle smaku)
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do Thermomixa włożyć 80 g masła, 500 g wrzątku i dwie łyżeczki soli. Wymieszać obr.2/1min. - do momentu rozpuszczenia masła. Dodać mąkę i wyrabiać interwał/7min.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z Thermomixa zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut by odpoczęło.

Farsz:

Do TM wsypać kaszę i ziemniaki, rozdrobnić 4s/obr.4.
Dodać twaróg, cebulę, , pastę truflową, sól i pieprz. Wymieszać kopystką 1min/obr.3.5.

Pierogi:

Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na około 2-3 mm.

Wykrawać kółka i nadziewać.

Można mrozić surowe lub gotować 2-3 min. po wypłynięciu.



Komentarze