Roladki z kurczaka z panchettą, szparagami i sosem musztardowym
4 porcje
Składniki:
Roladki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
8 szparagów zielonych
2 plastry panchetty wędzonej
4 krótkie gałązki rozmarynu
Sos
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietany 12%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę z miodem i odłozyć łyżkę do posmarowania roladek. Dodać resztę składników sosu i doprawić do smaku.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce i ewentualnie obrać dolną część. Pokroić je w poprzek na pół. Piersi z kurczaka przeciąć w poprzek, rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry i doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą.
Panchettę podzielić w poprzek na krótsze kawałki. Zawijać po 4 połówki szparagów w plastry kurczaka, a następnie w kawałek panchetty. Pod wędlinę wbić gałązkę rozmarynu. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i posmarować musztardą z miodem. Główki szparagów ochronić o spalenia paskiem folii aluminiowej. Piec 20 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i dalej piec na funkcji grill.
Podawać gorące w towarzystwie np. Ziemniaków Gratin.
Komentarze
Prześlij komentarz