Ziemniaki Gratin
4 porcje
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki masła
125 g tartego sera (Bursztyn, Groyere)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzenia góra-dół). Przygotować żarooodporną formę 12x22 cm. Natrzeć ją przekrojonym ząbkiem czosnku a następnie masłem.
Obrane ziemniaki pokroić na mandolinie na cieniutkie plasterki (grubość 1-2 mm). Nie płukać.
Ułożyć warstwę ziemniaków na dnie formy by plasterki zachodziły na siebie około 1 cm. Posolić i ułożyć kolejną warstwę, itd. Na koniec zalać ziemniaki śmietaną i piec przykryte szczelnie folią aluminiową przez 60 min.
Na koniec posypać serem i piec jeszcze bez przykrycia 15 min.
Podawać jako dodatek do ryb i drobiu np. Roladek ze szparagami w sosie musztardowym.
Komentarze
Prześlij komentarz