Ziemniaki Gratin



4 porcje

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki masła
125 g tartego sera (Bursztyn, Groyere)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzenia góra-dół). Przygotować żarooodporną formę 12x22 cm. Natrzeć ją przekrojonym ząbkiem czosnku a następnie masłem.

Obrane ziemniaki pokroić na mandolinie na cieniutkie plasterki (grubość 1-2 mm). Nie płukać.

Ułożyć warstwę ziemniaków na dnie formy by plasterki zachodziły na siebie około 1 cm. Posolić i ułożyć kolejną warstwę, itd. Na koniec zalać ziemniaki śmietaną i piec przykryte szczelnie folią aluminiową przez 60 min.

Na koniec posypać serem i piec jeszcze bez przykrycia 15 min.

Podawać jako dodatek do ryb i drobiu np. Roladek ze szparagami w sosie musztardowym.

Komentarze