Ryba w sosie słodko-kwaśnym


2 porcje

Składniki:

300 g białej ryby (dorsz Skrei)
1/2 ogórka świeżego
1 mała cebula
1 świeża papryczka chili
1/2 papryki czerwonej
1 mała marchewka
50 g ananasa w kawałkach
1 ząbek czosnku
6 łyżek sherry Mirin (lub zwykłego słodkiego sherry)
150 ml ketchupu (ew. koncentratu pomidorowego)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
50 ml octu ryżowego
80 g cukru (brązowego, a najlepiej palmowego)
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżki jasnego sosu sojowego
sól, pieprz,
olej roślinny
1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Rybę obrać ze skóry i usunąć ości. Pokroić w 2 cm kawałki. W miseczce wymieszać 2 łyżki sherry, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka mąki kukurydzianej i 1 łyżka mąki pszennej. W tej mieszance obtoczyć rybę i odstawić.

Wszystkie warzywa pokroić w kawałki podobne do ryby. Czosnek i papryczkę chili posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na złoto. Odstawić na ręcznik papierowy.

Wszystkie warzywa i ananas wrzucić na patelnię i podlać ok. 100 ml wody. Gotować do odparowania a potem smażyć do miękkości.

W naczyniu wymieszać cukier, ketchup, ocet i 4 łyżki sherry. Wmieszać 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Wlać sos na patelnię i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku, dodać rybę i posiekany szczypiorek. Podawać z ryżem zasmażanym z jajkiem.

Komentarze