Hamburger z pulled pork


10 porcji

Pulled pork najlepiej zrobić wcześniej i na zapas zamrozić w porcjach.

Składniki:

Pulled pork:
2 kg łopatki wieprzowej
0,5 l piwa
50 g kolendry świeżej
10 g kolendry suszonej
1 l bulionu warzywnego
300 g cebuli
200 g sosu BBQ
20 g soli
10 g pieprzu
5 g liścia laurowego
5 g ziela angielskiego
100 g oleju

Salsa mango:
400 g mango (może być z puszki)
100 g dymki
5 g chili świeżego
50 g oliwy z oliwek
50 g limonki

Dodatki:
Bułka hamburgerowa (przepis)
papryczka jalapeno z zalewy
sałata


Sposób przygotowania:

Pulled pork
Doprawioną solą i pieprzem łopatkę obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni, natrzeć suchą kolendrą i sosem BBQ. Cebulę pokroić w pół plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli umieścić doprawione mięso. 

Bulion, piwo, liść laurowy oraz ziele angielskie włożyć do garnka, zredukować do połowy objętości. Taką zalewą podlać łopatkę, przykryć, piec przez 5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 130°C.

Upieczone mięso rozdrobnić na długie pojedyncze włókna, wymieszać z posiekaną kolendrą.

Salsa
Mango obrać (odsączyć) i zmiksować z pozostałymi składnikami salsy. Ewentualnie można doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Hamburger
Przeciętą na pół bułkę zgrillować. Na spodniej części układać kolejno: sałatę, mięso, salsę i plasterki jalapeno. Przykryć drugą połówką bułki i zabezpieczyć wykałaczką.

Komentarze