Maślany kurczak (Butter chicken)
Przepis na Thermomix
4 porcje
Składniki:
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy mielonej
2 łyżeczki przyprawy garam masala
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
70 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
140 g wody
40 g imbiru świeżego, pokrojonego na kawałki
3 ząbki czosnku
100 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
1 papryczka chili świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
55 g masła klarowanego
400 g pomidorów z puszki lub przecieru
70 g śmietany 30%
1 łyżeczka kozieradki
Opcjonalnie:
½ uparowanego kalafiora
200 g upieczonej dyni
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy mielonej
2 łyżeczki przyprawy garam masala
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
70 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
140 g wody
40 g imbiru świeżego, pokrojonego na kawałki
3 ząbki czosnku
100 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
1 papryczka chili świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
55 g masła klarowanego
400 g pomidorów z puszki lub przecieru
70 g śmietany 30%
1 łyżeczka kozieradki
Opcjonalnie:
½ uparowanego kalafiora
200 g upieczonej dyni
Sposób przygotowania:
Do TM wsypać kumin, chili, kolendrę, dusić 5min/120°C/obr.1. Dodać kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, wymieszać 10s/obr.4. Powstałą marynatę przełożyć do miski, dodać piersi z kurczaka, sok z limonki, oliwę i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić.
Do TM włożyć orzechy, rozdrobnić 15s/obr.10. Dodać 100 g wody, wymieszać 5s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do TM włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić 10s/obr.10. Składniki zgarnąć na dno, dodać 40 g wody, rozdrobnić 10s/obr.8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać ją do kurczaka, wymieszać, odstawić.
Dodać cebulę i papryczkę chili świeżą, rozdrobić 5s/obr.6. Dodać masło, dusić 5min/120°C/obr.1.
Dodać pomidory, gotować 5min/100°C/obr.3. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli, gotować 2min/100°C/obr.2.
Dodać zamarynowane piersi z kurczaka i wcześniej przygotowane orzechy, gotować 20min/100°C/
/obr.
.
Do sosu można dodać warzywa, np.: uparowany kalafior lub upieczoną dynię.
Podawać z ryżem lub podpłomykami.
Do TM włożyć orzechy, rozdrobnić 15s/obr.10. Dodać 100 g wody, wymieszać 5s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do TM włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić 10s/obr.10. Składniki zgarnąć na dno, dodać 40 g wody, rozdrobnić 10s/obr.8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać ją do kurczaka, wymieszać, odstawić.
Dodać cebulę i papryczkę chili świeżą, rozdrobić 5s/obr.6. Dodać masło, dusić 5min/120°C/obr.1.
Dodać pomidory, gotować 5min/100°C/obr.3. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli, gotować 2min/100°C/obr.2.
Dodać zamarynowane piersi z kurczaka i wcześniej przygotowane orzechy, gotować 20min/100°C/


Do sosu można dodać warzywa, np.: uparowany kalafior lub upieczoną dynię.
Podawać z ryżem lub podpłomykami.
Komentarze
Prześlij komentarz