Zupa galagalowa


8 porcji

Składniki:
500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na kawałki
1000 g mleka kokosowego
1000 g bulionu orientalnego
1 papryczka chilli, posiekana
50 g pasty z galagalem (tom yum)
1 mała cukinia
3 łyżki cukru palmowego (ew. brązowego)
4 łyżki sosu rybnego
250 g boczniaków
sok z limonki
chili w proszku
kolendra do przybrania


Sposób przygotowania:

Zagotować mleko z pastą tom yum. Dodać bulion i chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kawałki kurczaka i gotować, aż zrobi się biały. W tym czasie, pokroić cukinię w kostkę oraz boczniaki na mniejsze kawałki. Dodać do zupy wraz z cukrem. Gotować około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Doprawić sosem rybnym, ewentualnie limonką i chilli. Podawać z kolendrą

Komentarze